BUAT wanita yang suka tonton k-drama, bila muncul adegan pelakon makan ayam goreng Korea, terus rasa terliur dan mengidam nak makan juga. Jangan main-main dengan revolusi k-drama yang turut berjaya membawa citarasa makanan mereka dalam negara kita.
Sebab itulah, kalau anda perasan dah banyak restoran-restoran berasaskan ayam goreng Korea diperkenalkan di Malaysia seperti Kyo Chon, 4 Fingers, K-Fry Urban Korea dan macam-macam jenama popular lain. Pendek kata, restoran mereka full house selalu gara-gara ayam goreng Korea mereka.
Populariti makanan korea ini juga membuatkan ramai pengusaha-pengusaha kecil gerai turut ingin mencubanya resepi ini dan ternyata ianya tidaklah sesukar yang dibayangkan.
Rahsia atau bahan utama untuk membuat ayam korea ini sebenarnya adalah sos gochujang. Sos ini merupakan sos yang diperbuat daripada cili merah, nasi pulut, kacang soya tertapai dan garam. Sos ini dah banyak jual di pasaraya dengan cop halal dan harganya juga tidaklah begitu mahal iaitu sekitar RM12.
Jom kami sertakan langkah-langkah buat ayam Korea:
Bahan-bahan
- Ayam bahagian kepak atau paha
- Sos gochujang ikut citarasa
- 1-2 cawan tepung bestari
- 2 sudu madu atau gula perang
- 3-4 ulas bawang putih
- 1 sudu cili sos
Cara-caranya
- Salut ayam dengan tepung bestari
- Goreng ayam hingga keemasan dan angkat
- Di kuali lain, goreng bawang putih yang dipotong dadu hingga kekuningan
- Masukkan sos gochujang, madu, cili sos dan sedikit garam (optional) mengikut citarasa anda
- Siap!
Confirm anda akan suka dan jilat jari! Lagi-lagi kalau anda makan sambil tengok k-drama. Apa pun, jangan lupa cuba yer!